GULD

Guld är en av de mest värdefulla och eftertraktade metallerna i världen. I tusentals år har människan använt konsten att smida guld som en symbol för rikedom och makt.

Guld är det mest klassiska valet när det kommer till smycken, vilket inte är så konstigt då guld har många fördelar inom smyckestillverkning. Det är en ädelmetall som är mycket resistent mot korrosion, rost och oxidering. Den påverkas alltså inte av luft eller vatten vilket gör den extremt hållbar. 


Rent guld (24K) är inte lämpligt för tillverkning av smycken då det är för mjukt för att klara av slitaget. Därför blandas guldet med andra metaller för att skapa en mer hållbar och slitstark slutprodukt – detta brukar benämnas som legeringar. Genom att legera guldet, alltså blanda det med olika metaller, kan vi få fram olika färger och olika karathalter (renheter).


RÖTT GULD

Rödguld är den vanligaste guldfärgen vi använder oss av i Sverige vid tillverkning av smycken. Den får sin karakteristiska varma, rödskimrande ton genom att blanda rent guld med koppar och silver. I folkmun säger man oftast bara ”guld” när man egentligen menar rödguld. Har du ringar sedan tidigare som är köpta i Sverige, som du anser har den klassiska guldfärgen, är det troligtvis rödguldsringar som du har.

VITT GULD

Vitguld är en väldigt populär och modern guldfärg att välja när det kommer till förlovning- och vigselringar. För att få fram den vita färgen måste det rena guldet, med sin gulaktiga ton, blandas med andra vita metaller så som palladium och silver.  Palladium är en ädel och kostsam metall som ingår i platinafamiljen och för att inte få en gulaktig slutprodukt så legerar vi på Flemming Uziel alltid vårt vitguld med 14% palladium.

 

För att ytterligare förstärka den vita färgen brukar man plätera de färdiga smyckena genom att doppa ner dessa i ett rodiumbad. Rodium är en sällsynt och dyrbar metall som ger en glänsande och reflekterande yta. Vi rodiumpläterar alltid våra vitguldsringar, vill man gärna få sitt smycke utan rodium så ordnar vi självfallet det.

ROSÈGULD

Roséguld får sin kännetecknande rosa färg genom att det rena guldet blandas med en större del koppar än vad som används för att skapa gulguld och rödguld. Färgen har länge varit populär inom smyckestillverkning, främst inom klockbranschen – men mer och mer ser vi även roséguldet när det gäller förlovning- och vigsel. Färgen känns både klassisk och modern vilket gör det till en favorit hos många.

GULGULD

Gulguld är den färg som är mest lik den internationella guldfärgen. Har du ringar eller andra smycken som är köpta utomlands, och önskar matcha dessa, är detta troligtvis det bästa valet. Man kan säga att skillnaden på rödguld och gulguld är att rödguld har en varmare ton och gulguldet är mer kallt i färgen och mer likt den klassiska mässingsfärgen. Gulguldet innehåller mindre koppar och blir därför alltså mindre rödskimrande i tonen.

 

KARAT

Precis som tidigare nämns så legeras guldet för att få det hållbart. Då det blandas med andra metaller så som koppar, silver och palladium så har man möjlighet att få fram olika karathalter, dvs renheter på guldet. Ju mer det blandas ut, desto mindre karathalt får slutprodukten.


18K guld är den vanligaste renheten på guld i Sverige. 18K guld, benämns också ibland som 750, vilket innebär att det är 750 1000-delar rent guld. Med andra ord så är det alltså 75% rent guld i legeringen.


Vad finns det för fördelar med 18K guld?

+ Högre guldhalt vilket ger en rikare och djupare guldfärg 

+ 18K bidrar med en lyxigare känsla och ett högre värde på smycket

+ Bättre allergivänlighet eftersom legeringen innehåller färre andra metaller


14K guld är vanligt i våra europeiska närliggande länder. Till exempel så har Danmark, Tyskland och Frankrike 14K som standard. 14K guld, benämns också ibland som 585, vilket innebär att det är 585 1000-delar rent guld. Med andra ord så är det alltså 58,5% rent guld i legeringen.

 

Vad finns det för fördelar med 14K guld?

+ Bättre färgmatchning om man har andra smycken som är köpta utomlands (där det är mer vanligt att 14K är standard)

+ Ett prisvänligare alternativ

GULD UR ETT HÅLLBARHETSPERSPEKTIV

Alla smycken som vi tillverkar görs av återvunnet guld – ett bra val både för planeten och människorna som bor här!

Genom att återvinna guld sparar vi ca 90% av koldioxidutsläppen i jämförelse med att utvinna nytt guld ur gruvorna. Dessutom spar vi på jordens resurser och minimerar klimatpåverkan då energiintensiv gruvdrift undviks. Gruvdrift kan också i många fall vara förknippad med dåliga arbetsförhållande samt exploatering av ekologiskt viktiga miljöer. 

Dessutom har ju guld den fantastiska egenskapen att det kan återvinnas om och om igen utan att kvaliteten försämras – så valet är ju ganska självklart!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.